Публикувано от: www.task.bg
 

 

Freelance

 
 
Работата на свободна практика е много по-непредвидима, динамична и предизвикателна, отколкото сме свикнали да предполагаме. Истината е, че материята е обвита с митове и погрешни разбирания, които могат да предизвикат нереалистични очаквания и изненади в момента, в който решите да преминете към такъв режим на труд.
 
 
Ето защо, днес събрахме за Вас няколко интересни и любопитни факта от живота на фрийлансърите: за да бъдете подготвени за реалността такава, каквато е.
 
 

#1 Доходите Ви нямат таван. Но нямат и санитарен минимум.

 
 
Когато работите на свободна практика, Вие обикновено имате динамични отношения с много на брой отделни клиенти. И все пак – техните продължителност, стабилност и финансови измерения рядко могат да бъдат предвидени в дългосрочен план.
 
 
Фрийлансърът винаги взима точно толкова, колкото е изработил – това може да е четири или петцифрена сума, но може да бъде и под минималното месечно възнаграждение, фиксирано в традиционните трудови договори. Дали това е добра новина или не съвсем? Зависи колко точно сте отдадени на свободната си професия.
 
 

#2 Свободната професия не означава свобода.

 
 
Много хора се насочват към фрийлансърски труд, за да “нямат шеф”. Истината е, че хората на свободна професия нямат един шеф – вместо това, те имат десетки. Всеки отделен клиент има собствените си специфики, изисквания и очаквания – а Вие следва да ги регистрирате и отразите, за да поддържате позитивния си имидж.
 
 
Често работата с много клиенти може да бъде по-времепоглъщаща и изискваща от спазването на унифицираните правила на едно единствено работно място. Ако все още мечтаете да “нямате шеф” – помислете пак.
 
 

#3 Свободната професия ще Ви принуди да развиете нови умения.

 
 
Всяко начало е трудно, и това важи с пълна сила за случаите, в които се опитвате да започнете да работите за себе си. В условия на засилена конкуренция, да бъдеш добър в това, което правиш, рядко е достатъчно. Ето защо, фрийлансърите се изправят пред принудата да развият качествено нови знания и умения, свързани с пазара на труда.
 
 
Това включва възможността да промотирате себе си, да изградите позитивен имидж и добра репутация в своята ниша, да намерите правилните клиенти и да успеете да ги задържите дългосрочно. Всеки фрийлансър трябва да бъде PR на самия себе си и да развива своите маркетингови умения в социалните мрежи – поне до момента, в който може да си позволи да прехвърли тази отговорност на подизпълнител.
 

 

#4 Самоорганизацията е по-сложна, отколкото изглежда.

 
 
 
 
Да разполагате с времето си може да бъде благословия или проклятие, в зависимост от способността Ви да се самоогранизирате и самомотивирате. Стриктната организация на графика ще Ви помогне да спазите крайните си срокове и да се представите на ниво в това, което правите.
 
 
Това, разбира се, не е много лесно, ако се поддавате на всички изкушения, които дебнат зад ъгъла. За да не превърнете своята “свободна професия” в “липса на професия”, обмислете този аспект навреме и подходете с нужната самоподготовка.
 
 

#5 Комуникацията ще отнеме почти толкова време, колкото работата

 
 
Бидейки човек със свободна професия, Вие ще имате задължението да общувате със своите клиенти и да бъдете на линия за тях винаги, когато имат нужда от Вас. Това включва преговори в различни платформи за фрийланс услуги, договорни отношения, комуникиране на изисквания и срокове, подобрения в услугата и още десетки малки детайли, които ще изискват Вашето време и внимание.
 
 
В края на деня с учудване ще установите, че комуникацията Ви е отнела почти толкова време, колкото самата работа. Тази комуникация трябва да бъде точна, коректна, навременна и създаваща атмосфера на взаимно доверие: защото в основата на всяка услуга стоят преди всичко човешките взаимоотношения.
 
 
 

– Тереза Алексиева