Публикувано от: www.task.bg
 

 

Freelance

 

 

 

Повечето хора на свободна практика таксуват клиентите си на час. Така те се чустват в безопасност. Клиентите им могат да разширяват мащаба на даден проект колкото си поискат, но те ще са финансово обезпечени за това. В случая повече задачи = повече пари за вас, така че всъщност вие сте възнаградени за разрастването на проекта.
 
 
Но ако таксувате почасово, рано или късно ще получите първия си недоволен клиент, на когото не му харесва това, че сте му таксували и провелата се работна среща помежду ви. Или започвате да губите пари, защото с времето и натрупания опит ставате по-добри и по-бързи в това, което правите.
 
 

Оценяване на вашето време

 
 
Когато ви попадне мечтан проект – например чрез вашата услуга, вашият клиент прави поне 10 000 лв., става тривиално да поставите цена върху времето и труда си. Затова просто изберете число между 1 лев и потенциалната стойност, която ще донесете на клиента си.

 
 
Но много от нас работят с неизвестни. Или клиентът не се е сетил за всичко, ние не знаем достатъчно, за да бъдем на същата вълна като него, или проектът е податлив на бързо случващи се промени. И така, ние оценяваме нашето време – при повечето от нас по подразбиране почасово.
 
 
Вашето време е вид стока. Колкото и дълго да се съсредоточавате върху клиента си, независимо дали седите на компютър или на конферентната маса, вашето време няма нищо общо със стойността, която клиентът ви получава от вас.
 
 

Защо да таксуваме седмично вместо почасово?

 
 
Със седмичното таксуване, фрийлансърите разширяват интервала си за работа. Когато таксувaнето се случва седмично работата, която трябва да се свърши през тази седмица се определя от вашите клиенти. Важното при това е не кой, кога и къде, а онова, което трябва да се свърши.
 
 
Често срещано, но погрешно схващане е, че ако таксуваме труда си седмично, това предполага 40 часа работа за клиента. Не е вярно. Вашият седмичен продукт е постоянна стойност и нейния обхват се договаря всяка седмица. Фокусирайте се по-малко върху времето и повече върху резултатите.
 
 

Ето как можете да структурирате ангажимент, който да таксувате седмично:

 
 
Всеки петък насрочвайте среща за планиране и преглед на предстоящите седмични задачи. Покажете и демонстрирайте вашата работна седмица, подчертавайки как тази стойност се отнася до бизнес целите на клиента.
 
 
Целта на тази среща е да се съпостави стойността, която току-що сте произвели с цената, която клиентът ви е платил, както и да се начертае подобна размяна на стойност за идната седмица.
 
 
Също така, тук не става въпрос да мислим, че каквото и да планираме за седмицата, е строго фиксирано. Разбира се, че планът подлежи на промени.
 
 
Ако таксувате почасово или пък на ден, надявам се това да ви помогне да разберете по-добре как да продавате по-добре времето си!
 
 
 

– Калоян Христов