Публикувано от: www.task.bg
 

 

copywriter

 

 
Копирайтингът и създаването на съдържание са услуги с нарастващо значение за бизнеса. Казано най-просто, те представляват създаване на най-различни видове рекламни и маркетингови текстове: от промоционални послания до изчерпателни текстове с висока добавена стойност за потребителя.
 
 
Скорошно проучване на Cision сочи, че над 70% от потребителите предпочитат да се информират за даден продукт или услуга чрез по-задълбочен текст, в сравнение с традиционните кратки реклами.
 
 
Логично, търсенето на качествени копирайтъри нараства многократно, а заедно с него – и броят на специалисти, които желаят да се реализират в тази динамична и многопластова професия.
 
 

 
 
Ако сте решили да опитате уменията си като копирайтър, пред Вас неизменно се изправя първия важен въпрос: как да откриете и задържите своите клиенти. На първо място, Вие трябва да можете да покажете и демонстрирате своите умения чрез изготвянето на първоначално портфолио. А ето и няколко начина да започнете да го създавате.
 
 

#1 Започнете да пишете по теми, които Ви интересуват

 
 
Бъдете подготвени за факта, че монетизирането на труда ще дойде едва тогава, когато услугата Ви стане конкурентна и съгласувана с всички изисквания за писане онлайн. Това може да стане единствено с практика.
 
 
За целта, изберете ниша, в която имате познания и започнете да ги надграждате. Пишете за неща, които Ви вълнуват: били те технологии, мода, изкуства, бизнес развитие или друга сфера. Пишете всеки ден, като се стремите текстовете Ви да стават все по-добре структурирани, ясни, логични и полезни за потенциалния читател.
 
 
Потърсете надеждни онлайн курсове за копирайтинг и създаване на съдържание, за да разберете материята и да осмислите целите на текстовете – реклама, конверсии, SEO или създаване на доверие към бранда и продукта.
 
 

#2 Намерете стажантска програма към избрана медия и/или агенция

 
 
Ако предпочитате да имате обратна връзка от професионалисти, бихте могли да откриете стажантски програми, които да улеснят и ускорят създаването на качествено портфолио. Най-често такива стажове се предлагат от медии и медийни групи, агенции за дигитален маркетинг и SEO, рекламни компании и т.н.
 
 
Платен или не, стажът е удобен пряк път към трупане на опит и създаване на контакти в сферата, в която желаете да се развивате. По време на стажуването, Вие ще получите както напътствия относно формата и стила на писане, така и експертно мнение за нивото на създадените текстове – нещо, което е особено ценно за начинаещите копирайтъри.
 
 

#3 Открийте първите си клиенти в предпочитан от Вас канал

 
 
Социалните мрежи, електронните табла за услуги или сайтовете за работа на свободна практика предоставят множество шансове да се свържете с хора, на които да предложите труда си. Ако все още не разполагате с портфолио, Вие можете да предложите написване на пробен текст, за да помогнете на работодателя да прецени нивото и възможностите Ви.
 
 
В този сценарий, откровеността винаги е добра идея. В този ред на мисли, липсата на опит не трябва да Ви притеснява и не бихме Ви препоръчали да я пазите в тайна. Множество агенции и крайни клиенти могат да Ви предложат условия за обучение и навлизане в материята, ако сметнат, че имате необходимия за целта потенциал.
 
 
Независимо кой подход (или комбинация от подходи) ще изберете, в рамките на няколко месеца Вие ще разполагате с две изключително важни неща: преценка за собствените Ви възможности и нелошо копирайтърско портфолио, което да представяте на потенциалните си бъдещи клиенти.
 
 
 

– Тереза Алексиева