Публикувано от: www.task.bg
 

 

craftsmen

 

 
Атрактивната цена е изключително важна за пазара на труда, но в дългосрочен план качеството е това, което гарантира, че клиентите ще останат доволни, лоялни и дългосрочни. Ето защо, днес говорим по един изключително актуален и често болезнен въпрос – съотношението между цена и качество в предлагането на услуги.
 
 
Статистика на First Insight сочи, че качеството става все по-важно от цената за повечето потребители – 53% от анкетираните оценяват именно него като най-важния фактор при наемане на фрийлансър, в сравнение 38%, които поставят цената на първо място.
 
 

Некачествена услуга ли е евтината услуга?

 
 
Преди всичко – замислете се над въпроса каква е причината, стояща зад предлагането на услуги с цена в пъти под пазарната. Твърде вероятно е отговорът да не Ви хареса.
 
 
Обикновено, по-високата цена идва с наличието на по-високо самочувствие, което в най-добрия случай е подплатено с опит, доказуеми резултати, добри отзиви и доволни клиенти.
 
 
Това не означава, че всеки начинаещ по презумпция е неспособен. Ниската цена обаче със сигурност индикира или тотална липса на клиенти, или точно обратното – много на брой клиенти, които получават продукт или услуга, свършени набързо и както и да е.
 
 

Каква е дългосрочната цена на краткосрочните спестявания?

 
 
Абсолютно разбираем е стремежът на бизнеса и отделните клиенти да спестят разходи от различни пера. Често обаче, този стремеж идва на твърде висока цена.
 
 

Иначе казано – понякога да получиш некачествена услуга е по-зле, отколкото да не получиш никаква услуга. Такъв е случаят например с юридически и счетоводни услуги, услуги за грижа за дома и семейството, дигитален маркетинг, SEO, копирайтинг или дизайн. Тук липсата на умения може да доведе до доста неприятни последици за клиента, някои от които са потенциално непоправими.
 
 
В края на деня, важното е да подредите приоритетите си и да не правите компромис с качеството на услугите, които са истински важни според личните Ви разбирания.
 
 

Как да откриете перфектния баланс между цена и качество?

 
 
Тук вариантите са два.
 
 
Първият вариант е да имате изключително голям късмет и да попаднете на коректен специалист, който предлага труда си на повече от справедлива цена – по една или друга причина.
 
 
Вторият – да проучите добре работата на човека, който възнамерявате да наемете, независимо за каква услуга става въпрос. Можете да направите това след кратко интервю, изискване на портфолио със завършени проекти, или търсене на обратна връзка от минали и настоящи клиенти.
 
 

Вместо заключение

 
 
Нека да погледнем и другата страна на монетата – хората, които предлагат своите услуги като фрийлансъри. В светлината на всичко казано дотук, можем да предложим едно просто решение за ценообразуване в няколко стъпки.
 
 

  • Изисквайте справедлива цена за уменията и компетенциите си. Това важи и в двете посоки – не занижавайте търсеното възнаграждение , ако трудът Ви е ценен и висококачествен. Също така – не предлагайте услуги, от които нямате никакво понятие, само за да натрупате количество клиенти, които ще останат недоволни и разочаровани.
  •  

  • Съобщавайте принципите си на ценообразуване искрено и коректно, за да не излъжете нито чуждите очаквания, нито своите собствени.
  •  

  • Актуализирайте ценовите си листи според актуалния пазар на труда, новопридобитите си умения и новопостигнатите си резултати.

 
 
Защото адекватното съотношение между цена и качество е колкото в ръцете на търсещия, толкова и в ръцете на предлагащия!
 
 
 

– Тереза Алексиева