Публикувано от: www.task.bg
 

 

грижи_домашен_любимец

 

 

 

В последните месеци, все повече българи се сблъскват с предизвикателството да не напускат дома си за определен период от време.
 
 
Карантината може да продължи от 10 дни, ако сте контактно лице, до 14 или повече дни, ако сте официално диагностицирани като преносители на Covid-19. При по-тежко протичане на болестта е възможно да не напускате дома си за по-дълго време или да прекарате известно време в болница, според състоянието си.
 
 
Разбира се, в този период най-важното е да се грижите за здравето си, докато продукти от първа необходимост ще бъдат доставяни до вратата Ви от организирана патронна грижа или Ваш близък. Какво обаче следва да се случи с домашните Ви любимци, които имат нужда от ежедневна разходка?
 
 
Законът не предвижда никакви изключения, що се касае до спазването на карантината. Разхождането на домашния Ви любимец не прави изключение – Вие няма да имате право да изведете кучето си навън, докато периода на изолацията Ви тече.
 
 
Какви опции имате?
 
 

Услуги за разхождане на домашни любимци

 
 
Ако сте в състояние да се грижите за любимеца си у дома, но нямате право да го разхождате, Вие очевидно ще трябва да прехвърлите тази отговорност на трето лице. Това може да бъде Ваш близък, роднина или приятел, но може да бъде и специално нает човек, който предлага подобен вид грижа.
 
 
Ежедневната разходка на домашни любимци е широко разпространена услуга, доставяна предимно от физически лица и фрийлансъри. Обяви за разхождане на домашни любимци можете да намерите в специализирани групи в социалните мрежи, както и в различни платформи за услуги и почасов труд, включително task.bg.


 
 
Какво е важно да вземете предвид?
 
 
Първо: винаги проучвайте човека и се опитвайте да получите обратна връзка за работата му. Доверете любимеца си на човек, в чийто добри намерения и чистосърдечност сте напълно убедени и не избирайте по-ниската цена за сметка на качеството, безопасността и собственото си спокойствие.
 
 
Разбира се, ако сте контактен или болен, непременно уведомете избрания човек. Това ще му помогне да вземе правилните предпазни мерки, като например да носи маска и ръкавици, поемайки Вашия любимец.
 
 

Наемна грижа за домашни любимци

 
 
Ако се чувствате неспособни да се грижите за своето животно или се наложи да постъпите в болнично заведение за неопределен период от време, то следва да потърсите друг вид услуга. Това е наемната грижа за домашни любимци, която обикновено се заплаща на ден.
 
 
Първия вариант е да се обърнете към така наречените “кучешки хотели”, които са тясно профилирани във временната грижа за кучета в отсъствието на техните стопани. Хубавото на тези хотели е, че предлагат специализиран транспорт от адрес и гарантирано ще подходят професионално към задачата докато се завърнете у дома.
 
 
Вторият вариант е да наемете човек на свободна практика, на когото можете да доверите любимеца си. Разбира се, в перфектния сценарий кучето би следвало да е виждало човека и да е свикнало с неговото присъствие, особено ако е трудно адаптивно и привързано към Вас.
 
 
В ситуация на форсмажор, обаче, ще Ви се наложи да бъдете гъвкави и да поставите здравето си преди всичко. Тогава наемането на човек може да се случи бързо, лесно и онлайн, а предаването на любимеца да се състои в рамките само на няколко часа.
 
 
 

– Тереза Алексиева