Публикувано от: www.task.bg
 

 

Freelance

 

 

 

Какво означава да работиш на свободна практика. Какво е необходимо, за да работиш на свободна практика? В какво са толкова успели хората на свободна практика, в което другите не са?
 
 

Определението за свободна практика (freelance)

 
 
Законово, да си на свободна практика означава просто да си инструмент под наем. Това е правно разграничение, което означава, че сте платени като независим изпълнител, имате много малко права или задължения, предоставени от клиентите си, и притежавате собствената си работа.
 
 
Но тази статия не се отнася толкова до това, как закона дефинира свободната практика, а по-скоро какво означава да успееш като човек, който се занимава с това.

 
 
Какво общо имат най-добрите freelancer-и? Какви общи черти споделят тези хора? Какво ги отличава?
 
 
 
 

Три са общите черти, които свързват всички тези хора:

 
 

 • Те смятат, че са собственици на бизнес и наистина живеят живота на предприемач.
 •  
   

 • Те гледат на това, което правят, като на продукт, а не като на услуга.
 •  
   

 • Те са безмилостно съсредоточени върху растежа.

 
 
По-долу съм засегнал в детайли всяка от тези мисли и предоставям някои съвети за това как можете и вие да усвоите тези общи нагласи на най-добрите и най-успешните хора на свободна практика.
 
 

Смяна на ролите

 
 
Много от хората, които минават на свободна практика предприемат само и единствено правната стъпка да сменят своя статут. И всъщност те разменят един шеф за множество, един работодател за много работодатели.
 
 
Попитайте всеки, който е трябвало да жонглира на няколко работни места, и веднага ще ви стане ясно какъв е проблемът с това: прегаряне (burn out). Вашите клиенти в крайна сметка се борят за вашето време.
 
 

 • “Можете ли да работите този уикенд?”
 •  
   

 • “Имам нужда от това преди утре вечер – можеш да го направиш, нали?”

 
 
В крайна сметка започвате да се чудите кое му е свободното на свободната практика. И се оказва, че не е съвсем това, което сте очаквали.
 
 
Истинският проблем е, че много от хората работещи по този начин не се смятат за собственици на бизнес. Вместо това те се отнасят към работата на клиента, все едно той ги е наел на работа. Те се фокусират върху изграждането на добро свое резюме. Фокусът им не е толкова върху това, което те трябва да предлагат на своите клиенти (повече за това по-късно в статията), а върху ролята им.
 
 
“Дали съм уеб дизайнер?”, “Дали клиентът ми просто се нуждае от програмист?”, “Каква е длъжностната характеристика за онази маркетингова работа?”
 
 

уебдизайн

 
 
Най-добрите специалисти на свободна практика не мислят по този начин.
 
 
Напротив, те гледат на себе си като на хора, които добавят стойност. Получават пари, а дават бизнес стойност. Няма връзка шеф – служител между клиента и вас; по-скоро двете страни са равнопоставени и извършват сделка бизнес към бизнес (B2B).
 
 
Вместо да се провежда интервю за даден проект, трябва да се определи дали има смисъл двете страни да работят заедно.
 
Вместо да се промъкват през няколко срещи за продажби, те притежават и управляват структурата и целта на тези срещи.
 
И вместо да отправят предложение и да се надяват на най-доброто, най-успешните freelancer-и определят цената и изискват това, което заслужават.
 
 

Смяна на продуктите

 
 
Успешните freelancer-и също осъзнават, че това, което техните клиенти искат от тях, не е умението им умножено по няколко часа. По-скоро клиентите им искат резултати – искат решения. Казано накратко, те искат да си платят и да получат продукт в замяна, който решава проблемите им. Въпреки че повечето от нас не произвеждат продукт като такъв, това не означава, че не можем да продадем резултат.
 
 
Никой никога не ви е плащал за самата направа на уебсайт.
 
 
Ако има едно нещо, което се надявам да запомните, след като прочетете тази статия, това е изреченето по-горе (Заменете “уебсайт” с каквото вие пожелаете). Най-успешните хора на свободна практика знаят, че не са наети просто да създават неща. На тях им се плаща за това, което направените от тях неща ще свършат за техните клиенти.
 
 
Това звучи съвсем очевидно, но много от хората на свободна практика пропускат тази основна истина – или поне я игнорират, когато търсят своите клиенти.
 
 
Добрите freelancer-и когато намерят клиенти и им предложат своите услуги, са изцяло съсредоточени върху това, да покажат на клиентите си какво е заложено на карта. Те се грижат предложенията им да отразяват проблема, с който се сблъсква клиентът, да обрисуват картината на решението и резултата, които търсят.
 
 

Смяна на растежа

 
 
Последната обща черта на най-успешните хора на свободна практика е техният фокус върху растежа. Нямам предвид само растеж заради растежа. Вместо това имам предвид целенасочен фокус върху разрастването на бизнеса им.
 
 
Тези хора на свободна практика не гледат на продажбата като на просто фаза. Тя не е временно нещо, което се случва само когато работата намалее. Мисля, че тук основният проблем произтича от света на нормираното работно време.
 
 
Помислете какво е когато работите на пълен работен ден. Вие сте осигурени. Плаща ви се всеки месец като по часовник. И започвате да търсите други работни места, само когато останете неудовлетворени или знаете, че компанията ще закрие вашата позиция. В противен случай вие не се рекламирате редовно.
 
 
Като собственик на бизнес на свободна практика, вие абсолютно трябва да се отнасяте към продажбите и маркетинга като нещо, което правите на пълно работно време. (Ако искате просто да си произвеждате продукта или услугата по цял ден, то най-добре да го правите като служител.)
 
 
Продажбите не са фаза, а текущ процес – част от вашия бизнес.
 
 
И продажбите не са нещо лошо. Те са сверяване на часовника. Те са приравняване на нуждата на клиента с това, което сте в състояние да предоставите. Вие не измамвате някого а по-скоро му предоставяте нещо, което има осезаема бизнес стойност и ще подобри значително неговия бизнес.
 
 
Най-успешните хора на свободна практика винаги работят върху бизнеса си, а не само в него. Те планират времето си, в което да работят върху развитието на бизнеса си – като например да работят по уебсайта си, да управляват маркетингови си кампании, да създават мрежи от хора и др. Времето, което те заделят за тази работа, е свещено. Те не позволяват на клиентските си срещи да пречат на времето, посветено на дългосрочния растеж и успеха на бизнеса. Освен това те редовно следят какво се случва в бизнеса им. Повечето имат някакъв бизнес дневник, който им помага да останат на правилния път.
 
 
Тези хора обикновено измерват:
 
 

 • Какво върви по план?
 •  
   

 • Какво не върви по план? И защо?
 •  
   

 • Какви пречки засягат бизнеса ми и как мога да ги смекча в бъдеще?
 •  
   

 • Какви важни прозрения съм направил тази седмица?
 •  
   

 • Колко пари съм заработил или изхарчил?

 
 
По този начин, ако и когато нещата тръгнат на зле и те искат да хвърлят кърпата, тези freelancer-и просто трябва да се позовават на бизнес дневника си и там могат да видят, че все пак правят нещо правилно.
 
 
И накрая, най-успешните хора на свободна практика са в бизнеса в дългосрочен план.
 
 
Когато си намират клиенти, те не търсят незабавна еднократна печалба. Те изграждат аудитория и искат да намерят начини във времето да увеличават стойността за тази аудитория. Те осъзнават, че взаимоотношенията значат всичко и че най-добрите клиенти идват поради препоръки и благодарение на познанства.
 
 
 

Можете ли да бъдете успешен бизнесмен на свободна практика?

 
 
 
Разбира се, можете, да. Нищо и никой не може да ви спре от това.
 
 
Но често чувстваме, че имаме нужда от някой, който да каже “Да, сега си легитимен консултант на свободна практика”, когато всъщност ние сме тези, които определяме това.
 
 
 

– Калоян Христов