Публикувано от: www.task.bg
 

 

детегледачка

 

 
Вднешно време, много родители имат нужда от помощ в отглеждането на бебето или малкото дете в семейството. Когато тази помощ, по една или друга причина, не може да дойде от семейството или специализираните детски заведения, наемането на бавачка остава най-бързия, безопасен и надежден начин да оставите детето си в сигурни ръце, когато това се налага.
 
 

Какви са видовете услуги, предлагани от детегледачките, в какви ситуации са приложими, и как да изберете най-правилния човек, на който да поверите грижите за детето си? Научете най-важното по темата в следващите редове.
 
 

Наемане на бавачка еднократно

 
 
Еднократното наемане на бавачка е подходящо за единични случаи или форсмажорни обстоятелства, в които родителите трябва да се отделят от детето – често непланирано. Услугата може да бъде с продължителност от няколко часа до няколко дни, в зависимост от спецификата на ситуацията.
 
 
Най-често, еднократното наемане на бавачка е придружено с нужда от вземане на бързо решение. Ето защо, за този вид услуга е силно препоръчително да се доверите на лицензирана агенция или човек, изпратен при Вас с надеждна лична препоръка – така ще имате гарант, че оставяте най-милото си същество в атмосфера на сигурност и безопасност.
 
 

Наемане на детегледачка почасово

 
 
Почасовите услуги за грижа за детето са най-разпространената и най-гъвкава версия при наемането на бавачка. Те предполагат помощта да дойде за няколко часа на ден – било то всеки ден или в определени дни от седмицата – в които родителите да имат свободата да се ангажират с други дейности.
 
 
Почасовите детегледачки могат да се грижат за детето със или без присъствието на родител – в дома на семейството или навън. Тук нещата са въпрос на предварителна лична уговорка и изготвяне на график за почасовите грижи, синхронозоран между семейството и детегледачката.
 
 
В този вид услуги, родителите имат времето и свободата да се запознаят с кандидатите и да изберат този, който най-добре пасва на изискванията и представите им.
 
 

Наемане на целодневна бавачка

 
 
Целодневното гледане на детето от бавачка е най-вече алтернатива за работещи родители, чиито деца не са били приети в ясла или детска градина, или пък просто такива, които го предпочитат като метод за отглеждане.
 
 
Това е най-отговорния, дългосрочен и комплексен ангажимент, който включва целия дневен режим на детето: хигиена, хранене, дневен сън, възпитание и допълнителни дейности. За да се чувствате спокойни, тук следва да изградите атмосфера на доверие и разбиране, тъй като детегледачката буквално се превръща в част от семейството и в много важна фигура в живота на детето.
 
 

Съвети за безопасен и успешен избор на бавачка

 
 
Независимо за кой от трите вида услуги става въпрос, можете да следвате няколко прости добри практики, които да минимизират риска от греша и разочарование от всички страни:
 
 

  • Поискайте информация за предишен опит и препоръки;
  • Проведете лично интервю с кандидатите;
  • Заявете изискванията си ясно и категорично – фиксирайте базови правила, касаещи хигиената, храненето, дневния режим, позволените и забранените занимания и възпитателните подходи, които искате да бъдат упражнявани върху детето;
  • Предвидете период на запознаване и адаптация – желателно е да присъствате на първите няколко срещи между детето и новата му бавачка;
  • Останете на линия в периода на Вашето отсъствие – вдигайте телефона си и отговаряйте на въпроси, особено ако детето е малко и/или има специфики на здравословното състояние, диетата или поведението.

 
 
Защото за да получите качествена услуга, Вие трябва преди всичко да поставите отлични основи!
 
 
 

– Тереза Алексиева