Публикувано от: www.task.bg
 

 

socialmedia

 
 
Към днешна дата, маркетингът в социалните мрежи е едновременно една от най-предлаганите и най-търсените дигитални услуги, свързани с успешното управление на онлайн бизнес.

 
 
Той е услуга със задължителен характер за буквално всяка бизнес ниша, независимо дали сте местен стартъп или мултимилиарден световен бранд.
 
 
Имате нужда от конкретни цифри? Скорошно проучване на Finances Online сочи, че:
 

  • 64% от купувачите казват, че социалните медии са повлияли на решението им да направят покупка;
  • 43% от онлайн търговците твърдят, че получават забележителен трафик от социалните медии;
  • Facebook е най-полезната социална мрежа за 96% от B2C компаниите в световен мащаб.

 

 
 
Ето защо, всеки интелигентен предприемач рано или късно търси услугите на специалист по маркетинг в социалните мрежи. Как обаче да откриете правилния специалист и да се предпазите от некачествена услуга? Ето някои семпли препоръки, които бихте могли да следвате.
 
 

#1 Доверете се на първото си впечатление

 
 
Независимо през какъв канал сте намерили специалиста или компанията – обърнете внимание на начина, по който те са представили себе си. Дребни детайли като структуриране на информацията, подредба на мисълта, визия, стил и качество на съдържанието всъщност могат да Ви кажат всичко, което искате да знаете. Начинът, по който специалистът е презентирал себе си ще бъде сходен с начинът, по който ще презентира и Вас. Преценете дали бихте искали това.
 
 

#2 Поискайте портфолио и изпълнени проекти

 
 
Всеки уважаващ себе си специалист трябва да бъде способен да Ви предостави портфолио с работата си до момента. В него трябва да бъдат видими компетенциите, методите на работа, предпочитаните метрики и постигнатите резултати – защото едва ли бихте искали някой да се упражнява върху бизнеса, в който сте инвестирали време, средства и усилия.
 
 

#3 Очаквайте получаване на подробна оферта

 
 
В офертата за предлаганата услуга следва да бъдат описани всички детайли: от конкретните задължения на изпълнителя, до сроковете, бюджета, стратегията и инструментите, които ще бъдат използвани за реализирането им. Липсата на подробна оферта следва да Ви подскаже, че изпълнителят няма твърде ясна представа нито какво точно предстои да се случи, нито как.
 
 

#4 Търсете цялостна услуга

 
 
Дигиталният маркетинг е нещо много повече от “пускане на постове във Facebook”. Той включва дейности като проучване на бизнес нишата, определяне на таргет аудиториите, разработване на характерен бранд език, планиране и реализиране на рекламни кампании, професионален копирайтинг, работа с визуални материали, предоставяне на съдържание с висока добавена стойност на потребителите и т.н. Потърсете изпълнител, който има ресурса да управлява този процес с нужните опит и вещина – защото всичко останало е или или безсмислено или откровено вредно за Вашият онлайн имидж.
 
 

#5 Потърсете обратна връзка и препоръки

 
 
Неналичието на собствен уеб сайт не винаги е повод за притеснение, макар че наличието на такъв винаги е огромен плюс. Ако такъв сайт съществува – потърсете в него отзиви, коментари или друг вид информация, която да Ви бъде от полза. Ако ли не – обърнете се към онлайн обществото, за да се свържете с бивши и настоящи клиенти и партньори на избрания доставчик и да получите реални коментари за работата му.
 
 

#6 Комуникирайте нуждите и очакванията си

 
 
Не на последно място – бъдете прями, конкретни и изчерпателни във възлагането на задачата. Задавайте въпроси, изисквайте отговори и преминете през кратък процес на “опознаване” преди да наемете избрания човек. Колкото по-ясно изкажете очакванията си, толкова по-лесно и ползотворно ще протече процеса, в случай, че срещу Вас стои надежден специалист.
 
 
 

– Тереза Алексиева