Публикувано от: www.task.bg
 
 

wellness

 
 
Освен, че са перфектен начин да накарате тялото и ума да се отпуснат, масажите могат да бъдат спасение от хроничната болка, да върнат тонуса Ви и да подобрят Вашето настроение.
 
 
Какви видове масажи съществуват, какви са техните предимства, и как да намерите подходящ масажист, на който да се доверите? Разказва екипът на Task.bg.
 
 

Видове класически и лечебни масажи

 
 
Преди да преоткриете удоволствието от масажите, първо трябва да изберете най-подходящия за Вас вид и да се запознаете с техниките му. Различните видове масажи са познати най-вече със своя традиционен произход (най-често регион или държава), а именно:
 
 

  • Хавайски масаж;
  • Руски масаж;
  • Испански масаж;
  • Японски масаж;
  • Тайландски масаж и др.

 
 
В класическите и лечебни масажи могат да се използват различни предмети, горещи камъни, етерични масла, билки и техники, които да стимулират определени части от тялото. Някои по-нестандартни масажни процедури включват например:
 
 

  • Цветен масаж, при който се използват цветя и билки;
  • Мокър масаж, или класически спа масаж, който активизира тяло и възстановява неговата жизненост;
  • Шоколадов масаж, създаващ екзотична форма на релакс и силно подмладяващо действие.
  • И др.

 
 

Лечебните масажи – за кого са подходящи и какви са ползите от тях?

 
 
При лечебните масажи има различни техники, които се прилагат най-често, когато изпитвате дискомфорт в дадена област на тялото или сте пострадали от някаква травма. В този случай, те се препоръчват от специалист или рехабилитатор, който може да ви предложи най-подходящия лечебен масаж за Вашия случай.
 
 
При лечебните масажи се отделя повече време върху определена зона, на която се оказва най-силен ефект, чрез механичните движения. Иначе казано: можете да си направите масажна процедура на главата, шията, ръцете, гърба и всяка друга част на тялото, в която усещате неразположение или натрапчива болка.
 
 
Някои от най-разпространените видове лечебни масажи включват:
 
 

Лечебен масаж на главата

 
 
Действа на така наречените цубо точки, намиращи се по повърхността на целия скалп. От повтарящите се масажни действия, точките се активизират и влияят както върху главата, така и върху много други части от тялото. Тази процедура е подходяща за хора, които страдат от мигрена.
 
 

Лечебен масаж на ръцете

 
 
При лечебния масаж на ръцете се използват повечето движения, познати от рефлексотерапевтичния масаж. Той има за цел да успокои напрежението в тях, да Ви накара да се отпуснете и да повишите цялостното си качество на живот.
 
 

Лечебен масаж на гърба

 
 
Функциите на лечебния масаж на гърба са много и са подходящи най-вече за хора, които имат проблеми с врата, шията или раменете. Тук масажът включва също така въздействие върху таза и гръбната мускулатура – това го прави особено популярен днес, когато изключително много хора работят на компютър, в офис или в седнало положение вкъщи.
 
 

Как да открием правилния масажист?

 
 
Няма значение дали имате нужда от класически или лечебен масаж – най-важното е да изберете опитен, надежден и специализиран масажист.
 
 
Ако не сте се възползвали от подобни услуги досега, най-важното е да решите какво очаквате да получите от масажа и какъв искате да бъде той. Техниките и начините, по които се прави всеки един масаж са специални и различни. Затова е редно първо да се запознаете с тях, включително и след консултация с рехабилитатор, когато става въпрос за лечебни масажи.
 
 
След това можете лесно да откриете тесен специалист в търсената област – само в няколко клика в електронното табло за търсене и предлагане на услуги Task.bg!
 
 
 

– Тереза Алексиева